ULUDAĞ ENERJİ MÜHENDİSLİK SAN. TİC. A.Ş.
Kalorimetreler konutların ısıtma sistemlerinden tarıma kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Biz yazımızda özellikle konutlarda kullanılan kalorimetreler üzerinde duracağız.
Merkezi ısınma sistemlerinin olduğu yapılarda herkesin kullandığı kadar ödediği adil bir faturalandırma yapılması çok önemlidir. Aksi takdirde paydaşlar sürekli şikayetlerde bulunacak her paydaş aynı ödediği takdirde hiç kimse tasarruf etmek için çaba göstermeyecektir.
Bu sebeple bu yapılarda her birimin kullandığı kadar ödeyeceği bir ölçme sisteminin geliştirilmesi hem ülke ekonomisi hem hane ekonomisi adına zorunludur. Konu ile ilgili olarak 2007 yılında Enerji Verimliliği Kanunu ile kanuni zorunluluk da getirilmiş bulunmaktadır. Bunun için iki alternatifimiz var: Isı pay ölçerler yada kalorimetreler.
Kalorimetre (Isı sayacı), merkezi ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılan ve tüketilen toplam enerjiyi hesaplayan ve ne kadar enerji tüketimi yapıldığını hesaplamaya yarayan bir ölçü aletidir.
İhtiyaçlarınıza en uygun kalorimetreyi belirlerken güvenilir marka ve modellerle çalışmanız her zaman sizin avantajınıza olacaktır. Biz burada öncelikle kalorimetre seçiminde dikkat etmeniz gereken hususlara değineceğiz. Nitekim tüketicinin kalorimetre alırken, bütçesinin elverdiği ölçüde aşağıda sıralayacağımız hususlara dikkat etmesinde fayda var.
Kalorimetre seçimi yaparken, her iki alternatifinde artı ve eksi yönlerinin olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak mekanik kalorimetreler yerine, ultrasonik kalorimetreler tercih edilmelidir. Mekanik kalorimetreler eski bir teknolojiye dayalı olduğu için, sahip olduğu mekanik aksam sebebiyle tesisatta oluşabilecek pisliklerden veya ani basınç değişimlerinden etkilenerek, daha çabuk arıza verir. Mekanik kalorimetrede bulunan mekanik çark sebebiyle, ayrıca balans ayar vanaları kullanmanız gerekir. Aksi halde tesisatınızdan sürekli su akış sesi duyabilirsiniz. Ayrıca basınç değişimlerinin çok olması mekanik parçanın kullanım ömrünü de kısaltacaktır.
Bu negatif özelliklerin aksine, ultrasonik kalorimetreler mekanik bir aksamı olmadığı için daha sessiz çalışır. Ve aynı zamanda uzun yıllar boyunca hassas bir ölçüm kalitesi sağlar. Yine ultrasonik kalorimetreler daha yeni bir teknoloji olmakla birlikte, her geçen gün daha çok tercih edilen bir kalorimetre modeline dönüşmekte. Nitekim birçok firma da özellikle bunu önermektedir.
Fakat bu sizi yanıltmasın; ultrasonik kalorimetrelerin dezavantajlı olduğu bir hususu göz önünde bulundurmadan kararınızı vermeyin.
Şöyle ki; ultrasonik kalorimetrelerin üretim sonrası kalibrasyon ayarı cihazlara temiz su verilerek yapılıyor. CE belgelerinde de bu husus açıkça belirtilmektedir. Oysa gerçekte tesisatlarda dolaşan su oldukça kirlidir. Bu durumda cihazın ölçümleri ne kadar doğru yaptığına dair elimizde bilimsel bir veri bulunmamaktadır.
Sonuç olarak; her iki ölçüm yönteminin artı ve eksilerini birlikte değerlendirip ona göre bir karar vermelisiniz.
Kalorimetre seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer özellik de veri okumada açık protokole sahip bir kalorimetre seçimidir. Bazı kalorimetre marka ve modelleri sadece kişi veya kurum tarafından veri okuması yapılabilecek şekilde kapalı protokole sahip kalorimetreler üretmektedir. Yine yarı kapalı veri okuma protokolüne sahip kalorimetrelerde veri okuma yapabilmeniz için üretici firmadan ekstra veri okuma programı satın almanız gerekmektedir. Bu yüzden sadece bir firmaya bağımlı kalmak istemiyorsanız satın aldığınız kalorimetrenin açık veri okuma protokolüne sahip olduğundan emin olun.
Açık veri okuma protokolüne sahip kalorimetrenin kullanıldığı bir kurumda, yöneticiler birden çok sayaç okuma firmasından teklif alıp uygun bir fiyata elektronik faturalandırma yapabileceği gibi; sayaç okuma el terminali kullanarak, manuel okuma da yapabilmektedir.
Burada şunu da belirtmekte fayda var; geçmişte kapalı veri okuma protokolüne sahip olan birkaç marka Türkiye pazarından çekilmiş ve binlerce aktif kullanıcısına mağduriyetler yaşatmıştır. Açık protokole sahip kalorimetrede kullanıcılar için bu şekilde bir mağduriyet olması imkansızdır.
Açık veri okuma protokolüne sahip bir kalorimetre sahibi olmaya karar verdiyseniz, şimdi zaman ve işgücünden de tasarruf yapabileceğiniz uzaktan veri okumaya elverişli RF kablosuz kalorimetre veya M-bus veri iletim özelliği olan bir kalorimetre seçebilirsiniz.
Yukarıda özelliklerini sıraladığımız bu iki sistemde de sayaçlarınıza uzaktan erişim sağlayabilir, elektronik faturalandırma yapabilir, geçmiş dönemlere ait verilerinize anında erişim sağlayarak kullanım istatistiklerinizi çıkartabilirsiniz.
Ayrıca bu iki sistem arasında tercih yapmanız gerektiğinde, binanızın özelliklerine ve bütçenize göre bir seçim yapmanız gerekir.
M-bus veri iletimi kablo üzerinden sağladığı için bina yapınızın buna uygun olması gerekir. M-bus sisteminde sayacınıza kablolu bir şekilde bağlı olduğunuz için veri iletim hızı sizin avantajınıza iken; ekstra kablo ve işçilik maliyeti gerekebilir. Bazı durumlarda da binanızın yapısı kablo çekimine müsait olmayabilir. Bu durumda ise, RF kablosuz kalorimetre seçmeniz gerekir.
Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki pil ömürleri ile garanti süreleri birbirinden farklı konulardır. Garanti süreleri markadan markaya değişim göstermekle birlikte, genellikle pil ömürlerinden daha kısa bir zaman dilimidir. Kalorimetrelerin pil ömürleri ise 5 yıl ile 12 yıl arasında değişim göstermektedir. Marka ve modele göre pil ömürlerinin farklı olması bizi rutin kalibrasyon ayarı konusunda yanıltmamalı. Çünkü kalorimetrelerin her 5 yılda bir kalibrasyon ayarının yapılması, kanuni bir zorunluluk olup bunu ihlal eden tüketiciler idari para cezası ile cezalandırılır.
Yeni bir kalorimetre almak istiyorsanız veya mevcut kalorimetreninizin kullanım ömrü dolduğu için yenilemek istiyorsanız; Uludağ Enerji güvencesi ile her türlü danışmanlık hizmetinin yanında kaliteli ekipmanlarımız ve uzman kadromuz ile her daim yanınızdayız. Kalorimetreler ve ısı pay ölçerlerde dünya markalarının yanı sıra önde gelen yerli markalarda da kurulum ve servis hizmeti vermekteyiz.
Copyright 2024 – All Rights Reserved By Uludağ Enerji