Kombi Montajı ve Dikkat Edilecek Hususlar

 

Hem ısınma hem de sıcak su ihtiyacının karşılanması için kullanılan bir iklimlendirme cihazı olan kombiler, duvara monte bir şekilde kullanılır. Kullandığımız diğer cihazların aksine hem kombilerin hem de montajının yapılacağı yerin belirli standartları sağlaması gerekir. Kullanıcıların can sağlığı için son derece önemli olan bu standartlar, üretici firmaların ve gaz dağıtım şirketlerinin teknik şartnamelerinde detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Elektrikli kombilerde bu standartlar daha esnek olmakla birlikte, doğalgaz kombilerinde montaj öncesinde ve sonrasında gerekli olan işlemlerin doğru bir şekilde yapılması güvenlik açısından çok önemlidir.

Kombi montajı sıfır bir kombinin montajı olabileceği gibi ikinci el bir kombinin montajı da olabilir. Örnek vermek gerekirse; yeni taşındığınız sıfır dairenize eski evinizde bulunan kombinizi taşıyabilirsiniz. Kombi montajının doğru bir şekilde yapılması kombinin çalışma performansı açısından da önemlidir.

 

Peki kombi montajı nasıl yapılır? Kombi montajı sırasında ve öncesinde yapılması gereken işlemler nelerdir?

 

Bu yazımızda kombi montajının öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

 

Henüz kombinizi almadıysanız Hangi Kombiyi Almalıyım? Kombi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli? başlıklı yazımızı inceleyerek size en uygun kombiyi seçebilirsiniz. Ayrıca kombinizi satın alma ve montaj aşamalarının tamamı ile ilgili Uludağ Enerjinin danışmanlık hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Kombi Montajı Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Satın alacağınız kombiye karar vermeden önce, yapmanız gereken işlemlerden birisi de kombinizin kurulum yapmayı düşündüğünüz yere uygun olup olmadığını kontrol etmenizdir. Bu kontrolü yaptıktan ve ihtiyacınıza en uygun kombiyi satın aldıktan sonra, sıra kombinizin montajına geldi.

Burada öncelikle güvenliğe dikkat etmemiz gerekmektedir. Diğer taraftan yaşam alanının minimum derecede kısıtlaması da önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır.

Doğalgaz kombilerinin montajı sırasında güvenlik açısından olmazsa olmaz kriterleri şöyle sıralayabiliriz:

 

  • Kombimizi monte edeceğimiz alanın en az 12 m³ hacme sahip olması gerekir.

 

  • Pencere veya duvar üzerinde bulunan ve dış ortama açılan 75 cm² den iki adet havalandırma menfezi olması gerekir. Bulunduğunuz bölgedeki gaz dağıtım şirketlerinin bu konuyla ilgili bir standardı vardır. Bu standartlar sağlanmadan doğalgazınız açılmaz ve doğalgaz kombinizi çalıştıramazsınız. İki menfez ya da tek menfez istenmesi durumunda, menfezlerin bulunması gereken yerler farklılık gösterir.

 

  • Kombinize uygun bir baca borusu seçmelisiniz. Baca borusunun kısa olması kirli havanın dışarı atılmasını zorlaştıracak; uzun olması ise, kombinin çalışma performansını etkileyecek arızalanmalara yol açabilir.

 

  • Kombi bacası yukarı doğru ve aşağı doğru eğimli olmamalı. Aşağı doğru eğimli olması, yine kirli havanın atılmasını zorlaştırırken; yukarı doğru eğimli olması, bacada yoğunlaşan suyun fan motoruna gelerek arızaya sebep olmasına neden olabilir.

 

  • Kombinizi asit buharı ya da patlayıcı madde olan bir ortamda kullanamazsınız. Güvenliğiniz için son derece önemli olan bu konuda asit buharı veya patlayıcı madde bulunan bir işyerinde doğalgazlı kombi yerine, elektrikli bir kombi tercih edebilirsiniz..

 

  • Kombinizin montajı, dışarıdan üçüncü kişilerin müdahale edebileceği koridor, merdiven boşluğu gibi yerlere yapılmamalıdır.

 

  • Kombi montajı mümkün olduğunca kapalı alanlara yapılmalı. Balkon gibi yarı açık alanlara monte edilecek kombilerin, donma riskini minimuma indirecek şekilde muhafaza dolabı vs. ile korumaya alınması gerekir. Bu durumun ihmal edilmesi, sonrasında kombinizin içerisindeki suyun donması ile telafisi zor maddi kayıplar yaşamanıza sebep olabilir. Ayrıca bu konuda yapılacak ihmaller sonrasında oluşan arızalanmalar garanti kapsamı dışındadır. Ve bu doğrultuda yapılacak bakım ve parça değişimi ücrete tabidir.

 

  • Kombinin monte edildiği yerde, kenarlarda 10 cm den fazla, ekiplerin kolaylıkla müdahale edebilecekleri boşluklar olmalı ve duvara sıfır bir şekilde montaj işlemi yapılmamalıdır.

 

  • Kombilerin yakınında ısıtıcı cihazlar olmaması ve kullanılmaması gerekir. Ayrıca montajın yapıldığı duvarın ısıya dayanıklı olması gerekmektedir.

 

  • Sıcak su ve soğuk su tesisatları kombimizi bağlayacak şekilde hazırlanır. Kombinin yeri belirlendiği esnada, belirlediğimiz yerde sıcak ve soğuk su tesisatı yoksa, montaj işleminden önce uzak mesafede olan tesisatın uygun mesafeye getirilmesi iş sahibinden veya ilgili ekipten istenir.

 

  • Gerekli güvenlik önlemleri alınmadan ve standartlar sağlanmadan (bacanın takılmaması gibi), montaj işlemi bitirilip kombi kullanıma açılmamalıdır.

 

  • Kombi montaj işleminin işin uzmanı sertifikalı bir ekip tarafından yapılması gerekmektedir.
Kombi Montajı Nasıl Yapılır ve Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Kombinizi monte edeceğiniz yeri belirledi iseniz; şimdi aşama aşama monte işlemine geçebiliriz:

 

  • Montaj işlemi yapılacak duvara askı bağlantısı monte edilebilecek yerler belirlenir. Ve matkap yardımı ile uygun bir şekilde kombinin ağırlığı da göz önünde bulundurularak, uygun bir askı aparatı ve ekipman ile duvara monte edilir.

 

  • Daha sonra ilgili şartnamelere uygun bir şekilde baca çıkışı ayarlanır. Bunun için duvarın delinmesi gerekiyor ise delinir ve baca çıkışı uygun hale getirilir.

 

  • Kombimiz, sağlamlığından emin olduğumuz askı aparatına monte edilir ve vidalama işlemi yapılır.

 

  • Sıcak su ve soğuk su tesisatı uygun bir şekilde monte edilir. Tesisat bağlantısı yapıldıktan sonra, radyatör bağlantıları gidiş ve dönüş yönü uygun bir şekilde bağlanır. Ve doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. Bu işlem sırasında plastik alt bağlantı seti pislik tutucu ve iki adet vana kullanılmalıdır.

 

  • Bu işlemden sonra tesisatta su kaçağının olup olmadığı kontrol edilir. Su dolumu gerçekleştiği sırada radyatörlerde hava olup olmadığı da kontrol edilmeli varsa havası alınmalıdır.

 

  • Daha sonra doğalgaz bağlantısı yapılır. Bu işlem sırasında güvenliği üst seviyede tutmalı ve dairenin doğalgaz giriş vanasının kapalı olduğundan emin olmalısınız. Aynı zamanda bağlantı sonrası da doğalgaz kaçağının olup olmadığı kontrol edilir.

 

  • Son olarak; kombinin yoğuşmalı olması durumunda yoğuşma giderinin takılması gerekmektedir.

 

Yukarıda kombi montajı öncesi ve montaj sırasında dikkat edilmesi gereken hususları teker teker sıraladık. Doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından kontrol edilmiş ve izin verilmiş olan dairenize kombi montajının uzman bir ekip tarafından yapılarak kaçak olup olmadığına dair kontrolleri yapıldı ise, artık kombinizi güvenle kullanabilirsiniz. Kombinizi satın aldığınız firmanın yetkili servisi kombinizin kullanımına dair sizi bilgilendirir. Kombiyi çalıştırarak ayarlarını yapar ve garanti sürecini de başlatır. Yukarıda sıraladığımız tüm işlemlerle ilgili olarak, Uludağ Enerjinin uzman kadrosundan faydalanabilirsiniz. Konuyla ilgili ücretsiz danışmanlık hizmetimizle her daim yanınızdayız.