M-Bus Nedir? Sistem Nasıl Çalışır? Avantajları Nelerdir?

 

İlk olarak 1982 yılında bir Coca Cola otomatında denenen ve nesnelerin haberleşmesinin başlangıcı olarak kabul edilen yeni teknoloji yepyeni bir dönem başlamıştı. Devam eden süreçte hızlı bir gelişim göstererek 1999 yılında nesnelerin interneti terimi bilim dünyasında kullanılmaya başladı.

21.yy’da hayatımızın her alanında yer almaya başlayan akıllı cihazlar artık birbirleri ile sürekli bir iletişim halinde. Nasıl ki insanlar birbirleri ile farklı dillerde iletişim kuruyorlar. Nesnelerde birbirleri ile iletişimde farklı farklı teknolojileri kullanıyorlar. IoT olarak da isimlendirilen nesnelerin internetinde farklı farklı IoT protokolleri ve iletişim teknolojileri bulunmaktadır. Bluetooth, LoRaWan, WiFi(Kablosuz Bağlantı Alanı), LAN(Yerel Ağ Bağlantısı), M-BUS, Wireless M-Bus bunlardan sadece birkaçı.

 

Biz bu yazımızda Metering Bus kelimelerinden oluşturulan ve binalarda kullanılan ölçüm cihazlarının haberleşmesinde kullanılan M-BUS iletişim protokolü üzerinde duracağız. M-BUS protokolü ile Elektrik, Doğalgaz, Su sayaçları ile kablolu ve kablosuz olarak iletişim kurulabilir. M-Bus Avrupa’da ölçüm cihazlarında yaygın olarak kullanılan bir protokol olup kablolu ve kablosuz olma durumuna göre EN 1434-3 veya EN 13757-4 Avrupa standartlarına da uygundur.

 

M-Bus Nedir? Nasıl Çalışır?

 

M-Bus (Meter-Bus), su, elektrik, gaz ve ısı sayaçlarında uzaktan okuma yapabilmek için kullanılan bir iletişim protokolüdür. M-Bus sistemi kablolu ve kablosuz olarak kullanılabilen bir sistemdir. Verilerinizi sağlıklı bir şekilde toplamanız için bir adet M-Bus Converter cihazına ihtiyacınız vardır. Ancak ölçüm cihazı RF okuma özelliğine sahip bir cihaz ise herhangi bir convertere ihtiyaç duymadan da M-Bus protokolünü kullanarak veriler aktarılabilir. M-Bus veri iletim protokolü kablolu ve kablosuz bir şekilde çalışabilir. Wireless M-Bus olarak da bilinen kablosuz M-Bus daha yeni bir sistem olmakla birlikte hızla yaygınlaşmaktadır.

 

M-Bus sistemi, çalışma sistemi olarak master-slave mimarisi kullanır. Bu sistemde birbirine bağlı cihazlar arasında bir iletişim söz konusudur. Master olarak da adlandırılan ana cihaz iletişimi başlatır ve bağımlı(slave) sayaçlardan veri ister. Bağımlı sayaçlar, ana cihaz tarafından okunabilen verilerle yanıt verir. M-Bus, bir seri iletişim protokolü kullanır ve yarı çift yönlü modda çalışır; bu iletişimin aynı anda yalnızca bir yönde gerçekleşebileceği anlamına gelir. M-Bus protokolü, basit kurulum ve uygun maliyetli olacak şekilde tasarlanmıştır, bu da onu akıllı ölçüm uygulamalarında tercih edilmesinde önemli bir etken olmuştur.

M-Bus Sisteminde Veri Alma Yöntemleri Nelerdir?

Bu protokol üzerinden veri göndermeye programlanmış ölçüm cihazları saha ekipmanları tarafından sorgulandıkları zaman kendi hafızalarındaki verileri protokole uygun bir şekilde ilgili master cihaza gönderirler. Bu veri aktarımı kablolu olabileceği gibi kablosuz da olabilir.

Isı sayacı (kalorimetre), ısı pay ölçer ve su sayaçlarındaki verilerin toplanmasında yaygın olarak kullanılan M-Bus iletişim protokolü farklı program özellikleri sayesinde esnek bir kullanım imkanı sunar. Veri iletiminde aşağıda sayacağımız yöntemlerden birisi kullanarak veriler okuma cihazına aktarılabilir.

  • Kablolu M-BUS Veri Aktarımı
  • GSM/GPRS Modem Kullanarak M-BUS Veri Aktarımı
  • Datalogger-Gateway Kullanarak M-BUS Veri Aktarımı

Burada saydığımız veri aktarım sistemlerinde sayaçlar kablolar ile Konvertör cihazlarına bağlanmakta, M-Bus Konvertör cihazı da RS-232 veya R-S485 bağlantı kablolarından birisi kullanarak doğrudan bilgisayar vb. saha ekipmanına bağlı olabileceği GSM/GPRS Modeme de bağlanabilir. GSM/GPRS Modeme aktarılan veriler TCP/IP protokolü ile veri merkeziyle bağlantı kurarak verileri gönderir. Bilgisayar veya saha ekipmanında kurulu olan M-Bus okuma programı GSM/GPRS Modemden doğrudan veya Bulut sistemi üzerinden aldığı şifrelenmiş verileri çözümler ve faturalandırma merkezine aktarılabilecek hale getirir. M-Bus protokolünde veri akışı tek ve çift yönlü olabilmektedir.

M-Bus Sistemi İçin Enerji İhtiyacı Var Mı?

Her elektronik devre de olduğu gibi M-Bus protokolünün çalıştırılabilmesi için de enerji gereklidir. Bu enerji cihazlar üzerindeki pillerden sağlanabildiği gibi kablo ile de sağlanabilmektedir.Kablolu M-Bus sistemleri kablo üzerinden enerji beslenmesi yapabilmesi önemli bir avantaj sağlar. Kablosuz M-Bus protokolünün tercih edildiği durumlarda pil üzerinden enerji beslenmesi yapılacağından çok sık sorgulama yapmaya elverişli değildir.

M-Bus sisteminin Avantajları Nelerdir?

M-Bus protokolü sayesinde sistemin kablolu ve kablosuz olması ve bina yapınıza göre değişmekle birlikte 250 ile 500 cihaz arasında sayacın okuması yapılabilmektedir.

USB, Bluetooth ve WiFi modlarında çalışabilme imkanı sunar.

Otomatik uyku modu ve veri iletim sıklığının ayarlanabilir olması sayesinde enerji tasarrufu sağlar.Veriler protokol üzerinden şifreli bir şekilde aktarıldığı için veri güvenliğinde sıkıntı olmaz.

Kablosuz M-Bus Sistemi Nedir? Avantajları Nelerdir?

Kablosuz M Bus veri aktarımında sistemi kablolu sisteme göre avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Kurulum maliyetlerinin daha düşük olması, kablolu sistemden daha kolay kurulması ve uzak bölgelerden iletişim imkanı vermesi gibi avantajlara sahiptir. kablolu sistemin aksine kablosuz sistem enerji beslenmesini pillerden yapmak zorundadır. Bu sebeple pilinizin daha uzun süre gitmesi için veri iletim aralığını seyrek tutmanız gerekmektedir.

Wireless M-Bus olarak da adlandırabileceğimiz bu sistemde kullanılan cihazların RF olarakda adlandırılan radyo frekansı teknolojisine uygun olması gerekmektedir.

 

Sonuç olarak sizde ısı sayacı, ısı pay ölçer ve su sayacı kullanıyor ve verilerinizin uzaktan okunmasını/faturalandırılmasını istiyorsanız Uludağ Enerjinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanabilirsiniz. Uludağ enerji olarak otomatik sayaç okuma sistemlerinde kablolu ve kablosuz M-BUS sistemlerini aktif bir şekilde kullanmaktayız. Detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti için lütfen bizimle irtibata geçin.