Otomatik Sayaç Okuma Sistemi Nedir? Avantajları Nelerdir?

Teknoloji hızla gelişirken, her geçen gün hayatımıza farklı bir noktada kolaylıklar sağlamakta. OSOS olarak da adlandırılan Otomatik Sayaç Okuma sistemleri de teknolojinin getirdiği yeniliklerden birisi. Otomatik sayaç okuma elektrik, doğalgaz, su tüketiminin hesaplanmasının yanı sıra; ısıtma sistemlerinde merkezi faturanın paydaşlara paylaştırılmasında da kullanılır.

 

Bilindiği üzere, klasik sayaç okuma sistemlerinde bu iş için görevlendirilen kişi her bir aboneyi bizzat yerinde ziyaret ederek, sayaçların okumasını gözle yapmakta ve bu verilere göre faturalandırma işlemi yapılmaktadır.

Teknolojinin biraz gelişmesi ile birlikte, mobil faturalandırma cihazlarının yardımı ile yine görevlinin sayaçları teker teker yerinde ziyaret etmesi ile faturalandırma işlemi yapılmaya başlandı.Yine teknolojideki yeni gelişmeler ile birlikte, klasik sayaç okuma sistemi artık daha az kullanılır oldu.

Artık sayaç başına gitmeden uzaktan okumalar ve faturalandırmalar yapılabilmekte; kullanıcılara hata riski minimize edilmiş hızlı çözümler sunulmaktadır. Aynı zamanda sayacın bir görevli tarafından okunmasının getireceği maliyetlerden de görevlinin hata yapma riskinden de kurtulmuş olunur.

Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri konutlar başta olmak üzere; iş merkezleri, fabrikalar, sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri ortak kullanım ve bireysel kullanımın iç içe olduğu alanlarda da yönetim birimlerinin yükünü büyük ölçüde hafifletir. Ve teknolojiye dayalı şeffaflıkta kullanıcıların kafasında problemler kalmaz.

Elektrik başta olmak üzere her türlü otomatik sayaç okuma sistemleri ile ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 30/07/2015 tarih ve 5707 karar sayısı ile “Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) kapsamında yer alacak faturalandırmaya esas sayaçların belirlenmesine ve sayaçların OSOS’a dahil edilmesi için gerekli teçhizatın kurulmasına dair sorumluluklara ve OSOS kapsamında elde edilen verilerin paylaşımına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi” amacıyla taraflar açısından da bağlayıcılığı olan bir düzenlemeye gitmiştir. (Otomatik Sayaç Okuma Sistemlerinin Kapsamına ve Sayaç Değerlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Madde 1 )

Otomatik Sayaç Okuma Nasıl Yapılır?

Otomatik sayaç okumayı fiziki olarak, sayacı görmenize gerek kalmadan uzaktan ve otomatik olarak okuma ve faturalandırma yapabileceğiniz, elde edilen verilerin bulut tabanlı veri tabanına kaydedilmesi sayesinde istediğiniz zaman kullanabileceğiniz ve istatistikleri tutabileceğiniz bir otomasyon sistemi olarak tanımlayabiliriz. Bu sistem, teknolojinin getirdiği yeniliklerden faydalanmak suretiyle, kullanıcılara kayıp kaçak ve arıza tespitini hızlı bir şekilde yapabilme imkanları da sunar.

Radyo Frekansı (RF), M-Bus Kablolu haberleşme sistemi, GPRS gibi birçok teknolojik sistem yardımı ile sayaçların uzaktan okunması ve faturalandırılması yapılabilir. Yine teknolojik gelişme ile doğru orantılı olarak; uzaktan sayaç okuma ile ilgili yeni teknolojiler hayatımıza girmeye devam ediyor. Bunlardan biri de nesnelerin interneti (LoT) olarak bilinen sistem.

Haberleşme teknolojileri alanındaki yeni ürünlerle birlikte, enerji hattı üzerinden veri okuma imkanı veren PLC (Powerline Communication) sistemi ile birlikte nesnelerin haberleşmesinin ve uzaktan verilerin okunabilmesinin yolu açılmıştır. Burada amaçladığınız hedefe ve binanızın yapısına göre kullanabileceğiniz teknoloji değişmekle birlikte, hepsinde amaç; verilerin uzaktan okunması yapılarak hızlı ve adil bir faturalandırma sistemi oluşturmak ve şeffaf yönetim ilkeleri takip edilerek huzur ve konforu birarada yakalamaktır.

Otomatik Sayaç Okuma Sisteminin Avantajları Nelerdir?

İhtiyaçlarımız her geçen gün artarken; bütçemiz ihtiyaçlar karşısında çoğu zaman yetersiz kaldığı için, bir şey alırken önce avantaj ve dezavantajlarını gözden geçirir ve avantajları bizi tatmin ettiği ölçüde alım yapma yoluna gideriz. Burada da OSOS sistemine ait teknolojik yenilikleri kullanmaya başlamadan önce, sistemin sağlayacağı avantajları her kullanıcının bilmek istemesi çok doğal. Şimdi OSOS sistemlerinin avantajlarını sıraladıktan sonra dezavantajlarına da bir göz atalım.

  • Sayaç okumada insan gücüne gereksinim duymadığı için okuma maliyetlerinden ve zaman kaybından bizleri kurtarır. Yanlış okuma gibi birçok olumsuzluğu önler.
  • Elde edilen veriler bulut tabanlı bir veri tabanına kaydedildiği için, bu verilere gereksinim duyduğumuz her an ulaşma imkanı bulabiliriz. Aylık ve yıllık periyotlarda istatistik çıkarabilmemizi ve bu veriler ışığında ileriye yönelik harcama planları yapabilmemizi sağlar.
  • Kullanıcılara E-posta veya SMS ile bilgilendirme yapılabilir.
  • Verilerin veritabanına kaydedilmesi ve istatistiksel verilerin paylaşılması, kullanıcıları enerji tasarrufu yapma konusunda bilinçlendirecek ve teşvik edecektir.
  • Birçok bağımsız kullanıcının ortak bir sistemi kullandığı merkezi ısıtma sisteminin bulunduğu site ve benzeri yerlerde OSOS sisteminin varlığı ile birlikte, şeffaf ve adil bir faturalandırma sistemi site sakinleri arasında çıkabilecek sıkıntıları minimuma indirecek ve genel huzura katkı sağlayacaktır.
  • Yine site ve benzeri toplu kullanım alanlarında yönetimin faturalandırma ve finansal veriler konusunda karşılaşabileceği sorunları neredeyse sıfırlar. Böylece OSOS sistemleri, site yönetimine işlerinde inanılmaz bir kolaylık sağlar. Dahası daha az personel ile yönetim işlerinin gerçekleşmesi kullanıcıların aidat yükünü azaltacaktır.
  • Sayaç okuma işlemleri Otomatik Sayaç Okuma sisteminde de yasal mevzuat gereğince yetki verilmiş şirketler tarafından yapılacağı için, herhangi bir sorunla karşılaşıldığı durumlarda da kurumsal bir şekilde çözüm aranmakta ve hızlı çözümler gerçekleşmektedir.
  • OSOS kullanılan sistemlerde kayıp, kaçakların ve sayaç arızalarının tespiti uzaktan yapılabileceği için hızlı çözümler üretilebilir.
  • Talepler doğrultusunda yasal düzenlemeye uygun olarak yazılım ve donanım hazırlanabileceği için esnek bir yönetim anlayışı sağlar. Ancak bu esneklik şeffaflık ve güvenilirliğe zarar vermez.
  • RF, M-BUS, PLC, PSTN, GPRS haberleşme protokollerinden birisini tercih etme imkanınız olduğu için, bütçenize ve tesis yapınıza en uygun sistemi tercih etme imkanı sunar.

Sonuç olarak; teknolojinin sağlamış olduğu imkanlar çerçevesinde siz de bütçenize uygun bir haberleşme protokolü seçerek sayaçlarınızı uzaktan okutabilir, otomatik olarak faturalandırabilir ve sorunsuz ve şeffaf bir yönetimin rahatlığına kavuşabilirsiniz. Uludağ Enerji olarak 12 yıllık tecrübe ve birikimimizle uzaktan sayaç okuma konusunda sunmuş olduğumuz hizmette son derece iddialıyız. Ayrıca gelişen teknoloji ile sürekli revize ettiğimiz sistemlerimiz için memnuniyet garantisi veriyoruz.