ULUDAĞ ENERJİ MÜHENDİSLİK SAN. TİC. A.Ş.
Covid-19 salgını ve arkasından Rusya-Ukrayna savaşı derken, tüm dünyada enerji maliyetleri beklenmedik bir şekilde arttı. Ve bu durum, hükümetler için yönetilmesi gereken yeni bir kriz haline dönüştü. Dolayısıyla enerji hammaddesine yönelik artan maliyetler, tüketici konumunda bulunan hane halkını da doğrudan etkiledi.
Diğer taraftan doğanın korunması, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevrenin bırakılabilmesi için fosil yakıtların kullanımını olabildiğince azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek bir zorunluluk olsa da bu, gelecek nesillere olan bir borcumuzdur.
Bu bağlamda, halen kullanmak zorunda olduğumuz doğalgaz gibi yakıtları olabildiğince verimli kullanarak, çevreye verilen zararın minimize edilmesi gerekmektedir.
Kış mevsiminin gelmesi ve ısınma için de doğalgaz kullanılmaya başlanması ile artan maliyetler sonucu tasarruf öncelikli gündemlerimizden birisi haline geldi. Sürpriz doğalgaz faturaları ile karşılaşmamak ve faturaları makul seviyelerde tutmak aslında imkansız değil. Tüketici bilincinin artırılması ve makul yatırımlar yapılarak, doğalgaz faturalarında %40 lara yaklaşan oranlarda tasarruf yapabilmek mümkün.
Bu makalemizde doğalgaz faturalarını azaltmanın ipuçlarını bulacaksınız.
Doğalgaz kombinizin bakımını düzenli bir şekilde yaptırmanız ve kışa bu şekilde başlamanız hem cihaz ömrünü uzatacak hem de doğalgaz faturasından tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Yeni nesil bir kombiler, yoğuşma teknolojisi kullanıldığı için, daha tasarruflu olacaktır. Bu kombiler, kış başlangıcında yıllık bakım için otomatik uyarı vererek, sizlere yıllık bakımı da hatırlatmaktadır.
Kombiyi kapatıp açmak faturayı etkiler mi?
Ev ya da ofisinizde kombiyi gündüz kapatıp gece açmanız veya tam tersini yapmanız, sanıldığının aksine enerji maliyetlerini düşürmemektedir. Bu şekilde yapmak, yapının soğumasına neden olur. Ve kombiyi tekrar çalıştırdığınızda daha çok enerji harcayacaktır. Bunun yerine kombinin belirli bir sıcaklıkta sürekli olarak çalışması, ihtiyaç durumuna göre kademeli olarak derecenin artırılması daha tasarruflu bir seçenektir.
Tam yoğuşmalı kombiler daha verimli bir çalışma prensibine sahip olduğu için, enerji tasarrufu sağlamaktadır. Halen bacalı veya hermetik kombi kullanıyor iseniz yoğuşmalı kombiye geçiş yaparak, birkaç yıl içerisinde yatırımınızda geri dönüş sağlayabilirsiniz.
Yeni nesil bir kombiye sahipseniz, kombinin ayarını ECO moduna getirmeniz %5’e varan oranda enerji tasarrufu sağlayacaktır.
Kombi tesisatında olabildiğince düz borular kullanmanız kombinin daha verimli çalışmasını sağlayacak ve enerjiden de tasarruf sağlayacaktır. Eski bacaları değiştirmek de kombi verimliliğini arttıran uygulamalar arasındadır.
Kış başlangıcında radyatörlerin bakımının yapılarak havasının alınması, verimliliği artırdığı gibi, enerjinizin boşa gitmemesine de yardımcı olur. Petek bakımı kadar önemli bir diğer konu da peteklerin önünün koltuk, yatak benzeri eşyalar ile kapatılmamasıdır. Peteklerin önünün kapatılması verimliliği düşürür. Böylece istediğiniz sıcaklığa ulaşmak için daha fazla fatura ödemeniz gerekecek. Bunun önüne geçebilmek için kışa başlarken, peteklerin önünü en az 25-30 cm olacak şekilde, tamamen boş hale getirmek gerekir. Yine çamaşır vb. eşyalarla peteklerin üzerinin kapatılması da verimliliği düşüren etkenlerdendir.
Ayrıca radyatörlerin arkasına yerleştireceğiniz yalıtım levhaları sayesinde, ısının duvar tarafından emilmesinin önüne geçilir. Ve bu da odaya yansıtılan ısı enerjiden tasarruf etmenize yardımcı olur.
Eviniz ve işyerinizde en çok enerji tasarrufu sağlayacak kalemlerden birisi de binanızın yalıtımının iyi yapılmış olmasıdır. Kaliteli bir malzeme ile yapılmış ısı yalıtım sistemi kullanılması halinde, bulunduğunuz bölgeye göre değişmekle birlikte, %50’ye varan oranda enerji tasarrufu sağlamanız mümkün. Hatta Erzurum, Kars gibi kışın daha soğuk geçtiği bölgelerimizde bu oran %60’ları bile geçebilmektedir. Binanızda ısı yalıtımı kullanılmamış ise, zaman kaybetmeden yapmanız gereken şey, kaliteli malzeme ve güzel bir işçilikle ısı yalıtımı yaptırmaktır. Ancak bunun için bahar ya da yaz aylarını tercih etmek daha güzel bir tercih olacaktır.
Binalarda ısı kaybının en çok olduğu yerlerden birisi de pencerelerdir. Pencereleriniz ve balkon kapılarınız PVC çift cam değilse; bu da evinizin geç ısınmasında ve çabuk soğumasında önemli bir etkendir. Yine başlangıçta maliyet gerektirse de yalıtım özelliği olan iki ya da üç katlı cam arasına kuru hava ya da argon vb. gaz ile doldurulması sonucu elde edilen PVC camları kullanarak, doğalgaz faturalarınızda yarı yarıya tasarruf sağlayabilirsiniz. Yaptığınız bu yatırım sadece kış aylarında değil yazın klima çalıştırdığınız zaman da enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacak. Bunu yaparak, içerideki soğuk havanın konforunu daha uzun süre yaşayabilirsiniz. Yaptığınız harcamalar, birkaç yıl içerisinde geri dönüş sağlayacaktır.
Pencerelerde panjur kullanmak aslında sadece dekoratif bir tercih değildir. Kışın yoğun yaşandığı bölgelerde panjurların kapatılması, faturaları ciddi oranda düşürecek bir diğer önlemdir.
Ev ya da işyerlerinizde sürgülü kapı ve pencereler kullanıyorsanız en çok ısı kaybı yaşayabileceğiniz yerlerden birisi de buralardır. Yeterince kaliteli malzemeden yapılmamış veya kullanıma bağlı olarak, sürgü yerlerinde bulunan lastik fitiller aşınmış ise, buralar çok ciddi ısı kayıplarına sebep olmaktadır. Buralardaki ısı kayıplarını en aza indirmek için kaliteli kapı ve pencere fitilleri kullanmanız ciddi oranda tasarruf sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Kapı ve pencereleri sürekli kapatmak yerine; günlük olarak, kısa süreli havalandırmayı ihmal etmemek önemlidir. Özellikle kışın, güneşin bize gülümsediği günleri iyi değerlendirip pencerelerimizi açarak, temiz hava ile yaşam kalitemizi arttırabiliriz.
Doğalgaz faturalarında tasarruf sağlayabileceğiniz bir diğer kalem de merkezi ısıtma sistemi kullanılan binanızda, kalorimetre veya ısı pay ölçer kullanmak olacaktır. Esasen bu cihazların kullanım amacında tasarruf yapmaktan ziyade; adil bir faturalandırmanın yapılabilmesi öncelikli amaçtır. Ancak bu süreçte tüketici bilinci artmakta, harcadığı kadar ödediğini bilen tüketicide tasarruf yapma isteği artmaktadır.
Isı Pay Ölçer; merkezi bir sistem ile ısıtılan binalarda, radyatör üzerine montaj edilen ve tüketilen toplam ısı enerjisini kullanıcılara paylaştırmaya yarayan bir cihazdır.
Sizin için: Isı Pay Ölçer Nedir? Avantajları Nelerdir?
Yine merkezi ısıtma sisteminin kullanıldığı yapılarda ısı sayacı veya diğer adıyla kalorimetre, kullanıcılar arasında faturanın adil bir şekilde dağıtılmasına yarayan bir cihaz olup, belirli metrekareni üzerindeki yapılarda kullanılması hakkında yasal zorunluluk vardır.
İlginizi Çekebilir: Kalorimetre (Isı Sayacı) Nedir? Nasıl Çalışır? Neden Kalorimetre Kullanılmalı?
Isı pay ölçerler ile kalorimetreler, enerji verimliliğini arttırarak ciddi tasarruf imkanı sağlar. Ve böylece tasarruf sağladığını gördükçe, bu konuda tüketicilerin motivasyonunun arttığı ve kullanım alışkanlıklarının değiştiği bilinmektedir. Konforlu bir ısınma yaşarken, yatırımlarınızın size dönüş yaptığını bilmek keyif verici.
Eğer binanızda ısı pay ölçer veya kalorimetre sistemi mevcut ise, ısınma konforunuzu arttıracak ve sizi daha çok tasarrufa teşvik edecek bir diğer yenilik de termostatik vana kullanımıdır. Radyatöre monte edilerek kullanılan termostatik vana üzerinde bulunan skala sayesinde ortam sıcaklığını 1-5 aralığında istediğiniz seviyede tutabilir; mutfakta 20 derece, oturma odasında 24 derece sıcaklığa ayar yaparak, farklı odalarda farklı seviyelerde ısınma sağlayabilirsiniz. Termostatik vana sayesinde kombiniz daha az çalışacak ve enerji tasarrufuna dönüşecektir.
Termostatik vana sayesinde sürekli kullanılmayan banyo ve tuvaletlerde skalatı 1 veya 2 konumuna getirerek tasarruf sağlayabilirsiniz. Bireysel kombili evlerinizde de kullanabileceğiniz termostatik vana, sizlere evinizde bulunan 5 farklı radyatörün her birisini farklı sıcaklıklarda çalıştırma imkanı sunar. Bu sayede kombiniz neredeyse %30 daha az çalışır ve yüksek fatura korkusu yaşamazsınız.
Sürekli kullanım alanlarında tavsiye edilen oda sıcaklığı 20-22 derece arasındadır. Bu değeri sürekli olarak koruyabilmemiz ancak oda termostatı sayesinde olacaktır.
Bu yazımızı inceleyerek termostatik vana hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz: Termostatik Radyatör Vanası Nedir ve Nasıl Çalışır?
Sonuç olarak; diğer enerji kaynaklarında olduğu kadar doğalgaz kullanımında da tasarrufa dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu maliyetleri azaltmak, aile ekonomisi için gerekli olmakla birlikte; temiz bir çevrede yaşamak ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakabilme adına bir zorunluluktur.
Özetle; doğalgaz faturasını düşürmek istiyorsanız yapmanız gerekenler:
Eğer siz de binanıza ısı pay ölçer/kalorimetre kurulumu yaptırmak, eviniz/işyeriniz için yeni nesil bir kombi sahibi olmak veya termostatik vana almak istiyorsanız, 12 yıllık tecrübesi ve uzman kadrosu ile birlikte, Uludağ Enerji ailesi olarak yanınızdayız.
Copyright 2024 – All Rights Reserved By Uludağ Enerji