Hangi Kombiyi Almalıyım? Kombi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Isıtma sistemi olarak uzun yıllar kullanacağınız kombileri seçerken dikkatli olmak ve iyi bir araştırma yapmak gerekir. Peki, bazen ısınma ve sıcak su; bazen de sadece sıcak su için kullandığımız kombileri seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

 

Hangi Kombi Alınmalı?

 

“Hangi kombi tercih edilmeli” sorusunu açıklamadan önce kombinin tanımına ve çalışma prensibine kısaca değinelim. Sonrasında onlarca kombi markası ve modelinden evinize uygun olanı seçerken sizlere yardımcı olmaya çalışalım.

Kombi Nedir Nasıl Çalışır?

 

Kapalı alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir iklimlendirme cihazı olan kombiler elektrik ve doğalgaz ile duvara monte bir şekilde çalışan cihazlardır. Isıtma ve sıcak su ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanmış olan kombiler yaygın bir şekilde kullanılır.

Ev ve küçük ölçekli işyerlerinde kullanılan kombiler, farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Kombiler çalışma prensibine göre bacalı, hermetik ve yoğuşmalı olmak üzere üçe ayrılır. Bu kombilerin ayrı ayrı özelliklerine geçmeden önce, kombilerin ortak özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hem sıcak su ihtiyacının karşılanması hem de ısıtma amaçlı kullanılabilir.

 

  • Küçük metrekareye sahip işyerleri ve evler için ideal bir iklimlendirme cihazıdır.

 

  • Ergonomik bir tasarıma sahip olması ve duvara monte edilmesi sayesinde alan tasarrufu sağlar.

 

  • Kullanımda her daireye bağımsızlık tanıdığı için, istediğiniz ölçülerde kullanır ve kullandığınız miktarda ödeme yaparsınız.

 

  • Evinizi kombi ile ısıtıyor iseniz; istediğiniz odayı kullanıma kapatabilir ve istediğiniz derecede çalıştırabilirsiniz.

 

  • Otomatik Kullanım paneline sahip kombiler son derece kolay bir kullanıma sahiptir ve sürekli ayar yapmanızı gerektirmez.

 

  • Sessiz çalışır ve balkon gibi dış mekanlarda montaj imkanı sağladığı için rahatsızlık vermez.

 

Doğru bir marka ve model tercihi, bilinçli kullanım ile size uzun yıllar rahat ve konforlu bir kullanım sağlar. Bu yüzden kombi seçimi yaparken dikkatli olmalı, hem ihtiyaçlarınıza cevap verecek hem de bütçenizi zorlamayacak bir kombi markası ve modeli tercih etmelisiniz.

Elektrikli ve Doğalgazlı Kombi Modellerinden Hangisini Seçmeliyim?

 

Yeni nesil elektrikli kombiler, henüz doğalgaz bulunmayan yerlerde kombi rahatlığını yakalamanıza yardımcı olur. Diğer yandan doğalgaz tesisatının kurulum masrafından kaçmak isteyen kişiler tarafından da tercih edilen elektrikli kombiler bir alternatif olmakla birlikte uzun süreli kullanım için tasarruflu bir tercih değildir.

 

Doğalgazın olmadığı yerlerde kombinin avantajlarından faydalanmak isteyen kullanıcılar için tavsiye edebileceğimiz elektrikli kombiler, kesinlikle doğalgazla çalışan kombilerin bir alternatifi değildir. Nitekim enerji maliyetlerinin sürekli arttığı günümüz dünyasında hem devlet hem de bireysel kullanıcılar, enerji tasarrufu konusuna azami dikkat göstermekte ve enerji maliyetlerini minimuma indirmeye çalışmaktadır.

 

Esasında kombinin temel görevi açısından iki kombi türü (elektrikli ve doğalgazlı) arasında bir fark yoktur. Kombilerden birisi suyu ısıtmak için doğalgaz kullanırken; diğeri, elektrik kullanır. Elektrikli kombiler doğalgazlı kombilerin alternatifi olarak değil; ancak bir zorunluluk olarak tercih edilmeli.

 

Bununla birlikte elektrikli kombilerde ortaya baca gazı çıkmadığı için bir baca bağlantısına ihtiyaç kalmaz ve böylelikle, elektrikli kombilerde gazdan zehirlenme riski sıfırlanmış olur.

 

Elektrikli kombilerin bir diğer avantajı ise evinizde istediğiniz yere monte edebileceğiniz bir serbestlik tanımasıdır. Doğalgazlı kombilerde olduğu gibi, kullanılan mekanlarda aranan standartlar ile uğraşmak zorunda kalmazsınız (12 metreküp kuralı gibi). Yine doğalgazlı kombilere göre daha az yer kaplayan elektrikli kombiler, doğalgazlı kombilere kıyasla daha sessiz çalışır.

 

Ancak biz yazımızın devamında, hem daha tasarruflu olduğu için hem de daha yaygın bir kullanıma sahip olduğu için, doğalgazlı kombiler üzerinden bilgilendirme yapmaya devam edeceğiz.

Çalışma Prensibine Göre Kombi Çeşitleri

Öncelikle çalışma prensibine göre kombi çeşitlerinin üçe ayrıldığını yukarıda belirtmiştik.

  1. Bacalı Kombi
  2. Hermetik Kombi
  3. Yoğuşmalı Kombi

Şimdi bu 3 kombi çeşidinin özelliklerini inceleyelim:

Bacalı Kombilerin Özellikleri
  • Kullanıcıların belirli aralıklarla baca bakımı yapması gereken bu tip kombilerin kullanımında ortamın havalandırılması bir zorunluluktur.
  • Bacalı kombi, ısıtma süresince gerekli olan oksijeni ortamdan sağladığı için havalandırmaya dikkat edilmesi gerekir.
  • Bacalı kombilerin balkon gibi açık bir alana kurulması ve baca çekiş gücünün iyi olması güvenlik açısından çok önemlidir.
  • İç mekan hacmi 8 metrekarenin altında olan alanlarda kullanılması uygun olmayan bacalı kombilerin banyo gibi küçük mekanlarda kullanılması güvenlik açısından tehlikelidir.
Hermetik Kombilerin Özellikleri
  • Bacası olmayan ve bacalı tip kullanımına uygun olmayan mekanlarda kullanılan hermetik kombide cihaz, yanma sırasında ihtiyaç duyduğu oksijeni fan kiti ile dışarıdan alır. Ve yanma sonrası oluşan atık gaz da yine fan kiti ile dışarıya atılır. Bu yüzden yanma sırasında ortam havası kullanılmadığı için ortamı havalandırmak zorunda kalmazsınız.
  • Ancak hermetik kombilerin dış duvara veya dış duvara yakın bir yere kurulumu yapılmalı. Ayrıca hermetik kombilerde, atmosferik ortama açık bir hava akım borusunun olması gereklidir.
Yoğuşmalı Kombilerin Özellikleri
  • Turbo eşanjör sistemi olarak adlandırılan bir sistem ile çalışan yoğuşmalı kombiler, yanma sonucu oluşan atık gazın sıcaklığını düşürür. Ve buradaki su buharının sıcaklığından da istifade etmenizi sağlar.
  • Bu tip kombiler yoğuşma teknolojileri sayesinde oluşan atık gazı sıvı hale dönüştürürler. Bu sayede tekrar kullanabileceğimiz ek bir ısı açığa çıkar.
  • Diğer iki kombiye göre %17 daha verimli olan yoğuşmalı kombilerin kullanımı her geçen gün artmaktadır.
  • Yoğuşmalı kombilerde enerji verimliliğinin yüksek olması sayesinde, daha az enerji kullanarak daha yüksek oranda ısı sağlanabilir.
  • Diğer iki kombide enerji verimliliği %90’ları geçmemesine rağmen, yoğuşmalı kombilerde enerji verimliliği %109 oranına kadar çıkabilmektedir. Bu durumda ciddi bir tasarruf sağlamaktadır.

Yukarıda saymış olduğumuz kombi çeşitlerinden hepsi kullanımda olmakla birlikte, yeni kombi alımı yapmak istiyorsanız sadece yoğuşmalı kombi marka ve modellerinden birisini alabilirsiniz. Çünkü 5627 sayılı Enerji verimliliği kanunu ve ilgili yönetmelikler gereği ülkemizde konvansiyonel kombilerin (bacalı-hermetik) üretimi ve satışı durduruldu. Bacalı kombilerin kullanımı ise yasaklandı.

Halen bacalı kombi kullanan dairelerde abone değişikliği olması durumunda, gaz dağıtım şirketleri tarafından bacalı kombi için gaz açılmamakta ve kombinin yenilenmesi istenmektedir. Hermetik kombi kullanımı yasak olmamakla birlikte, hermetik kombi kullanıcılarının da abone değişikliği sırasında yetkili servislerden uygunluk belgesi alması zorunludur.

İlginizi çekebilir: Kombi Montajı ve Dikkat Edilecek Hususlar

Kombi Boyutu Ne Kadar Olmalı? Kombi Boyutunu Nasıl Belirleyebilirim?

 

Alacağınız kombinin kapasitesini belirlerken öncelikle evin metrekaresini, hangi katta olduğunu ve hangi cepheye baktığını, kaç adet radyatörün bulunduğunu hesaba katmanız gerekir.

Mekanın ısınmasında kombi seçimi kadar radyatör seçimi de önem arz etmekle birlikte biz yazımızda kombi seçiminde dikkat edeceğimiz başlıklar üzerinde duracağız.

 

Bulunduğunuz il dairenin kaçıncı katta oluğu ve ara kat olup/olmadığı, cephesi bina yalıtımının olup olmadığı önemli olmakla birlikte 80-90 metrekarelik bir mekanınız için 17 bin kilokalorilik bir kombi ihtiyacımızı karşılarken 90-150 metrekarelik bir mekanda 20 bin kilokalorilik kombiler tercih etmelisiniz.Mekanınız 150 metrekare ve üzerinde ise 24-26 bin kilokalori ve üzeri kombileri tercih etmelisiniz. Yine belirtmek gerekir ki mekanınızın ısınmasında kombiniz ve kapasitesi kadar radyatör sayısı ve uzunluğu da çok önemlidir. Mekanınıza en uygun kombiyi belirlerken internette bulunan kombi hesaplama programlarını kullanabilirsiniz ama uzman bir ekipten yardım almanız sizin avantajınıza olacaktır.

Alacağınız kombinin kapasitesine karar verdiyseniz hangi marka kombi alacağınıza karar vermeden önce bulunduğunuz il/ilçe de hangi markaların montaj ve servis hizmeti verdiğini araştırmanız gerekmektedir. Servis hizmet kalitesinden emin olduğunuz kombi markasına karar verdiyseniz satın aldığınız kombinin CE, TSE ve ISO 9002 sertifikasına sahip olduğundan emin olun.

 

Sonuç olarak; kullanım ömürleri dolan kombilerin yoğuşmalı kombilerle değiştirilmesi gerekmektedir. Kombinizin sahip olması gereken özelliklerin neler olduğu ve hangi kombi markasının ve modelinin sizin avantajınıza olduğu konusunda profesyonel bir ekipten yardım almak isterseniz Uludağ Enerji olarak her daim yanınızdayız. Uludağ enerji olarak, Alarko kombi markasının bayiliğini yapmaktayız. 24 ile 35 kW arası farklı tasarımlarını seçebileceğiniz üstün yoğuşma teknolojisi ile donatılmış Alarko kombi çeşitleri ile hizmetinizdeyiz. Tercihinizin başka bir marka ve model olması halinde de kurulum ve danışmanlık hizmetlerimizden güvenle faydalanabilirsiniz.