Isı Pay Ölçer mi Kalorimetre mi? Hangisi Daha Avantajlı?

Merkezi ısıtma sistemlerinin kullanıldığı binalarda enerji giderlerinin azaltılması ve uzaktan faturalandırma işlemlerinin yapılabilmesi için, “Isı Pay Ölçer mi Kalorimetre mi” kullanmak daha avantajlıdır? Bu makalemizde söz konusu iki sistemi çeşitli yönleriyle karşılaştırıp, her iki sistemin de avantajlarını ve dezavantajlarını ortaya koymaya çalışacağız. Bu makaleye geçmeden önce Isı Pay Ölçer Nedir? Avantajları Nelerdir? ve Kalorimetre (Isı Sayacı) Nedir? Nasıl Çalışır? Neden Kalorimetre Kullanılmalı? yazılarımızı inceleyerek her iki sitem hakkında da daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

 

Isı Pay Ölçer ve Kalorimetre Karşılaştırması

Isı Pay Ölçer mi Kalorimetre mi? – Çalışma Prensiplerinin Karşılaştırılması

Çalışma prensipleri bakımından birbirinden farklı olan ısı pay ölçer ve kalorimetreler, farklı yöntemlerle enerji tüketimini hesaplamaktadır. Kolonlu ısıtma sistemlerinin kullanıldığı binalarda kalorimetre kullanılmaz. Dolayısıyla zorunlu olarak, ısı pay ölçerler kullanmak gerekir. Yerden ısıtma sistemlerinin kullanıldığı yapılarda ise, ısı pay ölçer cihazı kullanılamamaktadır.

Eski tip yapılar olarak bahsedebileceğimiz 20 yaşın üstündeki yapılarda kullanılan merkezi ısıtma sistemi, kalorimetre kullanımına uygun değildir. 20 yaşın altındaki yeni yapılarda ise, kollektörlü mobil ısıtma sistemi kullanıldığı için kalorimetre kullanımı uygundur. Ancak bu zorunlu olarak kalorimetre kullanılmasını gerektirmez. Bu yapılarda da ısı pay ölçerler kullanarak ölçüm ve faturalandırma yapabiliriz. Sonuç olarak, binanın yaşı ve ısıtma sisteminin tipine uygun bir ölçüm cihazı tercih etmemiz gerekir. Örneğin 30 yaşında ki kolonlu ısıtma sistemine sahip bir binada isteseniz de kalorimetre kullanamazsınız.

Başlangıç Maliyetleri ile İşletme Maliyetleri Açısından Isı Pay Ölçer mi Kalorimetre mi daha Avantajlı?

Başlangıç maliyeti hesaplaması yapmak gerekirse; hangi sistemin bizim için daha avantajlı olduğuna karar verirken diğer değişkenler hesaba katılmadan kalorimetrenin, ısı pay ölçerin neredeyse yarı fiyatına geleceğini söyleyebiliriz. Tabi burada aynı zamanda birbirine yakın kalite standartlarının da sağlanması gerekir.

Kalite ve işçilik maliyetlerinden kaçınmak şartıyla, kalorimetre fiyatına ısı pay ölçer temin etmeniz de mümkün olabilir. İşletme maliyetlerinin karşılaştırılmasına bakacak olursak; esasen iki sistem arasında kayda değer bir fark yoktur. Kalorimetrelerin 5. yılın bitiminde kanuni bir zorunluluk olarak kalibrasyon ayarının yapılması gerekir. Kalorimetreler için çok cüzi miktardaki bu maliyete karşılık, ısı pay ölçerlerde işletme maliyeti yoktur. Diğer taraftan her iki sistemde de değişim ömrü on yıl ve üzerindedir. Bazı marka ve modeller bu süreyi 12 yıla kadar çıkarsa da ortalama ömür her iki sistem için de 10 yıldır.

Enerji Tasarrufu Açısından Isı Pay Ölçer mi Kalorimetre mi Avantajlı?

Isı pay ölçerler, kalorimetrelerin aksine radyatörlerin enerji tüketimini ayrı ayrı hesapladığından tüketicilerde tasarruf etme eğilimini arttırmaktadır. Yani ısı pay ölçerlerde ihtiyaç fazlası tespit edilen kullanım anında sıfırlanarak, tasarrufa dönüştürülebilmektedir. Kalorimetrede her daire için; ısı pay ölçerde ise, her oda için bir tasarruf planı hazırlanabilir.

Kullanıcılardan sağlanan geri dönüşleri dikkate aldığımızda, satın alma maliyeti yüksek olsa da ısı pay ölçer kullanıcılarının daha fazla tasarruf etme eğilimi göstermekte olduğunu söyleyebiliriz.

Isı Pay Ölçer mi Kalorimetre mi? – Artıları ve Eksileri

  • Isı pay ölçerler kalibrasyon gerektirmez. Pil ömürleri boyunca değiştirilmeden kullanılabilirler. Kalorimetrelerde ise her beş yılda bir kalibrasyon ayarının yapılması gerekmektedir. Kalibrasyon ayarını yaptırmayan kullanıcılar kanunen idari para cezası ile cezalandırılırlar.
  • Isı pay ölçerlerin kalorimetrelere göre arızalanma riski daha azdır. Özellikle mekanik kalorimetrelerin aksine, içinden su geçmediği için ve sıcaklık değerlerini sensörler yardımı ile sağladığı için uzun süre arıza olmadan kullanılabilir. Mekanik kalorimetrelerde ise arızalanmalar yaşanabilir. Ve bu arızalar ölçüm hassasiyetini düşürürken, cihaz ömrünü de kısaltmaktadır.
  • Ultrasonik kalorimetrelerde ısı pay ölçerlerdeki gibi mekanik aksam yoktur. Ancak ölçüm yapan aynalarda zamanla tesisatta oluşabilecek pislikler, korozyon vb. sebeplerle ölçüm hassasiyeti düşebilir.
  • Isı pay ölçerlerde sensörlerin yüksek ölçüm hassasiyeti vardır. Ancak radyatörler üzerine monte edildiği için radyatör temizliği sırasında dikkatli olunmalı ve suyla veya ıslak bezle temizleme yapılmamalıdır. Sensörlere su gitmesi arızalanmalara sebep olabilir.
  • Isı pay ölçerlerin montajı kolaydır. Özel kaynak cihazları yardımı ile hızlı bir şekilde radyatör üzerine monte edilir. Kalorimetrelerin montajı daha zahmetlidir. Yeni yapılan binalarda tesisatın kurulumu sırasında sayaç bağlantıları kolaylıkla yapılabilmekte iken; sonrasında yapılacak montaj ve kurulumda işçilik maliyetleri artabilmektedir.
  • Kolonlu ısıtma sistemlerinin kullanıldığı binalarda kalorimetre kullanılamadığı için ısı pay ölçerler kullanılarak tasarruf sağlayabilirsiniz. Bunun tam aksine; yerden ısıtma sistemlerinin kullanıldığı yapılarda ısı pay ölçer kullanılamadığı için, kalorimetrelerden faydalanmanız gerekir.

Sonuç olarak ısı pay ölçerler, radyatörler üzerinden ölçüm yaptığı için her oda için ayrı hesaplama yapılabilir. Böylece kullanıcıyı, her oda için geliştirilecek çözümlerle enerji tasarrufuna daha iyi motive eder. Bunun aksine kalorimetrelerde her bir odanın veya radyatörde kullanılan enerjiyi ayrı ayrı hesaplama imkanı yoktur.

Isı pay ölçer mi yoksa kalorimetre mi kullanmanın sizin için daha avantajlı olduğuna karar veremiyor ve profesyonel bir danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız; Uludağ Enerji olarak uzman kadromuz ile sizin yanınızdayız. Yılların verdiği tecrübe ve birikimle birlikte çağa ayak uyduran yenilikçi çözümlerimiz ile sizin de çözüm ortağınız olabiliriz.