Termostatik Radyatör Vanası Nedir ve Nasıl Çalışır?

 

Termostatik radyatör vanası radyatörlerde bulunan vanaya bağlanmış termostattan oluşur. Termostat ortamın sıcaklığına bağlı olarak vana üzerinde bulunan skala ile ayarlanmış olan sıcaklık değerleri içerisinde kalmamızı sağlar.

Ortam sıcaklığı termostat üzerinde ayarlanmış değerlere geldiği zaman radyatör vanası üzerinde bulunan pimi otomatik olarak ileri iter ve su akışını keser. Bu sayede ortam sıcaklığı istenilen seviyenin üzerine çıkmaz ve radyatörün gereksiz yere yanmasının önüne geçilir. Böylece ortaya çıkacak enerji kaybı da önlenmiş olur.

Ortam sıcaklığı termostatik vanada ayarlanmış sıcaklık değerlerinin 2 derece altına düştüğünde, otomatik termostatik vana tekrar devreye girer. Ve pimi itme işlemini bırakır, sıcak su akışını açar. Bu çalışma sistemi, bu şekilde devam ederek ortam sıcaklığı istenilen değer aralığında tutulmuş olur.

 

Manuel radyatör vanalarında radyatöre sıcak su akışını kapatmak veya açmak için her defasında bu işleri bizzat yapmanız gerekirken; termostatik vanalar, ortam sıcaklığına göre radyatöre sıcak su girişini otomatik olarak kapatır ve açar.

 

Evimizin bulunduğu konum ve cephesine göre odalarımızdan birisi veya birkaçının diğerlerinden fazla ısınması hepimizin başına gelmiştir. Radyatörlerimizde manuel vana olduğunda, tüm evi aynı sıcaklık değerinde yakmamız veya fazla ısınan odanın vanasını her defasında kapatmamız gerekir. Termostatik vanalar sayesinde konumu, büyüklüğü vb. sebeplerle çabuk ısınan odalardaki radyatörlerin sıcaklık değerlerini istediğimiz seviyede tutabiliriz. Bu sayede odalar arasında oluşacak ısı farkının önüne geçilmiş olur. Diğer yandan yaşanabilecek enerji kaybı önlenerek hane bütçesinde tasarruf sağlanmış olur.

Termostatik radyatör vanasının maliyeti ve avantajları nelerdir?

 

Termostatik radyatör vanasının kurulum ve işletme maliyeti yoktur. Çalışmak için enerjiye ihtiyaç duymaz. İlk başta satın alma için yapacağınız harcamayı da sağladığı enerji tasarrufu ile en kısa sürede geri dönüşüm sağlayacaktır.

Soğuk kış günlerinde istediğimiz kadar ısınmak ve ısındığımız kadar ödemek hepimizin hakkı. Kendi apartmanımızdan bizzat yaşamış veya arkadaşlarımızdan mutlaka duymuşuzdur. Merkezi ısıtma sistemini kullanıldığı apartmanlarda ara katlarda bulunan daire sakinleri fazla ısınmaktan, yani sıcaktan şikayet ederken; en alt, en üst veya dış cephede oturan daire sakinleri yeterince ısınmadıklarını; buna rağmen herkesle aynı ödeme yaptıklarından şikayetçidir.

 

Tam da burada bizim imdadımıza yetişen iki yardımcımız var. Bunlardan birisi haneler arasında adaleti sağlamaya yarayacak ısı pay ölçerler; diğeri ise hane içinde ısı dengesini sağlayacak olan termostatik radyatör vanaları. Bu iki yardımcı ile soğuk kış günlerinde hiç kimsenin “Evde montla dolaşıyoruz, hiç ısınmıyoruz.”, “Evde tişörtle duruyoruz yine de sıcaklıyoruz.” gibi şikayetleri olmayacak.

 

Apartmanda her hane sakini ısındığı kadar ödeyerek başkasının faturasına ortak olmak zorunda kalmayacak. Hane içinde de herkes kendi odasını dilediği sıcaklık değerinde tutacak. Aynı evde sıcaktan hoşlanmayan kardeşlerden birisi odasını 18 dereceye ayarlayabilecek iken bunun tam tersi bir türlü ısınmayan diğer kardeş odasını 24 dereceye kadar ısıtabilecek.

 

Diğer taraftan odalarda termostatik vana kullanıldığı takdirde kombi daha az çalışacak ve enerji tasarrufu sağlayacaktır. Çünkü odada bulunan termostat vanayı kısınca veya kapatınca tesisat içinde bulunan su ısısını kaybetmeden kombiye dönecek. Ve kombi kendi termostat ayarına göre suyu ısıtmak için daha az çalışması gerekecek. Bunun sonucunda da enerji tasarrufu sağlanmış olacak. Oda sıcaklığının belirli bir seviyede kalması hane sakinlerinin yaşam kalitesini de artıracaktır.

 

Farklı bir örnek vermek gerekirse; kışın yoğun olarak yaşandığı bir dönemde birkaç günlüğüne güneş yüzünü gösterdi ve hava sıcaklığı 5-6 derece birden arttı diyelim. Bu durumda daha az fatura ödeyebilmeniz adına, sizin hemen kombiye gidip ayarlama yapmanıza ya da apartman görevlisini merkezi ısıtma sistemini daha düşük derecede çalıştırmak için ikna etmenize gerek kalmayacak.

 

Termostatik vana ortam sıcaklığına duyarlı olduğu için çalışma sistemini ona göre ayarlayacak, artan sıcaklıkla birlikte daha az çalışacak. Ve böylece faturanız otomatik olarak düşecek. Tüm apartman sakinleri bu konuda duyarlı olur ve termostatik vana kullanır ise faturalarda önemli ölçüde tasarruf sağlanmış olacak.

 

Diğer taraftan yapılan bir araştırmaya göre +22 derece üzerindeki her bir derecelik artışın, faturalara getirdiği yük %5 olduğu görülmüştür. Yine tüm radyatörlerinde termostatik vana kullanan ile kullanmayan hanelerin doğalgaz faturaları arasında %20’ye yaklaşan bir fark gözlemlenmiştir. Hem artan maliyetler hem de toplumumuzda çevre duyarlılığının gelişmesi ile birlikte her geçen gün termostatik vana kullanımı artmaktadır.

 

Termostatik radyatör vanasının sağladığı bir diğer avantaj da kombinizin ve merkezi ısıtma sisteminde kullanılan kazanların daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Daha az çalışan cihazlar daha az yıpranacak ve daha uzun ömürlü olacaktır.

 

İlginizi çekebilir: Isı Pay Ölçer ve Avantajları

Termostatik vana kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar

 

  • Termostatik vana kullanılır iken, başlık üzerindeki ayarlamayı ısı gereksinimlerinize göre ayarlamanız gerekir. Sizin için 18-20 derecelik sıcaklık yeterli ise; 20-22 derece arasında çalıştırmamalısınız.

 

  • Kombinizde ayarlamış olduğunuz sıcaklığın termostatik vanada ayarlamış olduğunuz sıcaklıktan daha yüksek olduğundan emin olun. Aksi takdirde termostatik vana kullanmanızın size hiçbir katkısı olmayacak. Üstelik devirdaim pompası sürekli devrede olacağı için radyatörünüzden su akış sesi duyarsınız.

 

  • Belirli aralıklar ile vana ayarını (0) konumuna getirip bağlantınızı kontrol ediniz. Ayrıca (0) konumunun tamamen kapalı konum olmadığınızı bilmeniz gerekmektedir. Kombiniz çalışmaya devam ediyor ise, yaz aylarında başlık ayarı “maksimum” seviyesine getirilmelidir.

 

  • Tesisatınızın yıllık bakımlarını yaptırmayı ihmal etmeyin. Ayrıca daire girişlerinde filtre kullanın ki termostatik vananızın çalışmasını engelleyebilecek parçacıklardan kurtulun.

 

  • Radyatörlerinizin temizliğini yaparken vananın termostatik özelliğini bozabilecek kimyasal kullanmamaya özen gösterin.

 

  • Termostatik vana kullandığınız radyatörün daha sessiz çalışmasını istiyor iseniz daire girişlerinde valfler kullanarak basıncınızı dengeleyin.

 

  • Radyatörünüz duvar içi gömme şeklinde konumlandırılmış ise termostatik vananız sağlıklı çalışmayacaktır. Bu konumda iken ortam sıcaklığını sağlıklı bir şekilde algılayamayan termostat erken devreye girecek ve odanız istenilen sıcaklığa gelmeden su akışını kesecektir.

 

Uludağ Enerji olarak enerji tasarrufunun sağlanması ve daha konforlu bir şekilde ısınma ihtiyacının karşılanması için termostatik radyatör vanalarının kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Firma olarak, benzerlerine göre daha uzun ömürlü Danfoss termostatik radyatör vanaları ile çalışmaktayız ve olumlu geri dönüşler almaktayız.